PROVA-PÅ SVEFI

HemStudier — Prova-på Svefi

Du skulle behöva komplettera dina grundskole- eller gymnasiebetyg men känner att det finns en tröskel för att börja plugga igen. Det kanske känns som ett stort steg att ta.

Att läsa på Svefi är att ge sig själv en ny chans att komma vidare. I den här korta kursen får du testa hur det skulle vara att ta upp studierna i en form som är anpassad just för dig.

Under dessa två veckor får du prova på de ämnen du behöver läsa och kan bestämma om du vill fortsätta plugga. Då kan du ansluta till någon av våra ordinarie allmänna kurser med eller utan inriktning för att så småningom få de behörigheter du behöver för att plugga vidare vid universitet, yrkeshögskola eller högskola om du vill.

Du startar prova på-perioden ganska snabbt efter att du skickat in din ansökan. Vi kontaktar dig för att komma överens om en dag när du börjar. Starten blir mjuk med en rundvandring och introduktion på skolan. Du får träffa lärare och ni lägger upp en plan för de två veckorna. Sedan är du igång!

KOSTNAD & CSN
Kursen är kostnadsfri. Du läser på heltid i två veckor. I slutet av perioden får du ta ställning till om du vill fortsätta studera, då kan du även söka bidrag och lån från CSN.

ANSÖKAN
Fyll i din ansökan i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan!

BOENDE
Du är välkommen att hyra ett rum på vårt vandrarhem under din tid hos oss. I rummet ingår eget badrum samt wifi och tillgång till tvättstuga och kök. Om du vill hyra ett rum, hör av dig till vår reception på [email protected] eller telefon 0922 – 688 00.

VILL DU VETA MER?
Har du frågor? Kontakta kursansvarig för Allmän kurs: [email protected]

Ansök när du vill — och välkommen till Svefi, en annorlunda skola!

ANSÖK TILL PROVA-PÅ SVEFI

+ Allmän info om Svefi och Haparanda

Boende

Svefi har ett antal elevrum på vårt vandrarhem. Du får ange om du vill ha ett elevrum när du skickar in din ansökan, så det är först till kvarn som gäller! Men om alla elevrum skulle vara tagna så finns det även lägenheter i Haparanda som du kan hyra, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Du får en lista på hyresvärdar efter du antagits till utbildningen. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss!

 

Gemensamt för alla utbildningar

Vi har kulturkvällar på skolan där alla deltagare får jobba med det de studerar: musik- och sångstuderande har konsert, ljudtekniker riggar och mixar ljudet, konstdeltagarna har utställning, med mera. Det förekommer även många andra evenemang både på och utanför skolan.

Du får dessutom välja minst två frivilliga ämnen att studera utöver utbildningens inriktning.

 

Kort om Svefi

Svefi står för "Sverigefinska folkhögskolan", men det betyder inte att du måste kunna finska! Finskan är en stor del av Svefis arv och profil, men all utbildning sker helt på svenska.

Många som jobbar på skolan kan finska, och du kan dessutom välja att läsa finska när du studerar hos oss.

Om du vill veta mer om skolan, klicka på länken "Om Svefi" i huvudmenyn eller längst ned på sidan.

 

Om Haparanda

Haparanda är en liten stad med lugnt tempo och ganska lantlig miljö. Det finns simhall, sporthus och bio. Det finns även ett stort IKEA i Haparanda, och du hittar både ICA Supermarket och Coop i närheten.

Närmaste svenska flygplats ligger i Luleå, som är en och en halv timme bort med bil eller ungefär två timmar med buss. Det finns även en flygplats i finska Kemi, som ligger bara 20 minuter bort med bil.

Haparanda ligger alldeles på gränsen till Finland: det är bara en kort promenad över till den finska systerstaden Torneå, som är betydligt större än Haparanda.

Du klarar dig bra med att prata engelska i Finland, och många kan svenska. De har Euro som valuta i Finland, så det går vanligtvis inte att betala med kronor utan det är enklast med kortbetalningar.

Våren är kort i Haparanda och brukar slå till mot mitten av maj. Sedan blir det sommar, ofta som en överraskning. Sommaren brukar vara mild och behaglig, men det kan även förekomma riktigt varma perioder – eller kalla!

Eftersom Haparanda ligger ganska långt norrut så är sommarnätterna väldigt ljusa – nätterna är som en enda lång solnedgång, och sedan blir det dag igen. Det kan vara en upplevelse!

Vintrarna i Haparanda kan dessutom vara ganska hårda och med mycket snö, särskilt efter årsskiftet. Solen syns då bara ett par timmar om dagen, resten av tiden är det kolsvart. Precis som de ljusa sommarnätterna kan även detta vara något att uppleva.

Haparanda #pågränsen