Knapp: Till framsidan.
Knapp: Studier.
Knapp: Hotell.
Knapp: Konferens.
Knapp: Event.
Knapp: Restaurang.
Knapp: Bar.
Svefi  Bild: Liten pil.  Studier  Bild: Liten pil.  Musik/Studiomusik  Bild: Liten pil.  Musiker: Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY)

 

Musiker:
Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY)

Musikerutbildningen är en yrkesutbildning för aspirerande musiker. Du kommer att få arbeta både live och i studio, samt få grundläggande kunskaper inom olika praktiska och teoretiska musikämnen, ljudteknik samt entreprenörskap.

Om du saknar behörighet att läsa den här yrkesutbildningen så kan du gärna ansöka till Allmän kurs eller Särskild kurs med inriktningen musik istället. Där får du möjlighet att läsa in behörighet samt studera ämnet.

Bild: Musik.

 
Bild: Musiker.

 

Genomförande och målsättning
Utbildningens inriktning är mot rock, pop och jazz. I utbildningen ingår bland annat huvud- och biinstrument, ensemblespel, studioinspelningar, musikteori, gehör, ljudteknik, branschkunskap, entreprenörskap/företagande och presentationsteknik. Kontinuerliga arrangemang av egna konserter både på och utanför skolan är en viktig del i utbildningen. Undervisningen kompletteras med studiebesök och föreläsningar. Gästlärare och –föreläsare är stående inslag i utbildningen. Undervisningen sker på heltid.

Målsättningen är att du får utvecklas på dina instrument, får ökad studio- och scenvana, utvidgar din genrebredd i ensemblesammanhang, ökar din förståelse för hur musikbranschen fungerar, och utvecklar din entreprenöriella sida. Samtidigt jobbar du med viktiga grundläggande musikkunskaper som teori och gehör.

I studierna ingår dessutom bl a studieresor, tema- och friluftsdagar. Du kompletterar dina vanliga studier med valfria ämnen från skolans kursutbud. Frågor kring demokrati, jämställdhet, miljö, rättvisa, solidaritet och globalisering är återkommande i diskussioner, projektarbeten och teman.

Varje termin utformas utifrån deltagarnas gruppsammansättning, vilket innebär att delar av innehållet och upplägget av undervisningen kan se olika ut för att anpassa studierna efter deltagarnas behov.

Ämnesval
I samband med skolstarten får du komplettera dina vanliga studier med två eller flera valfria ämnen som intresserar dig. Klicka här för att se ämneslistan.

Under året
Vi på skolan anordnar olika aktiviteter under året såsom pubkvällar, konserter, performance, utställningar, med mera.

Vi försöker även att väcka intresse för det obekanta och okända samt vidga era och våra referensramar. Frågor kring demokrati, jämställdhet, miljö, rättvisa, solidaritet och globalisering är återkommande i diskussioner, projektarbeten och teman. Att kunna arbeta tillsammans är en stor tillgång i både arbetslivet och det privata, och gemensamma aktiviteter övar upp din förmåga att samarbeta.

I verkligheten
För många är det en dröm att livnära sig på musik, och drömmar är till för att uppnås. På Svefi får du som elev chans att förbereda dig inför de utmaningar arbetslivet inom musik ger.

Att arbeta inom musikbranschen är inte det lättaste: Konkurrensen är stenhård och det ställs höga krav på musikern. Genreförståelse och samspelsförmåga är lika essentiella delar av en musikers yrkeskunskaper som spelteknik och musikteori. Alla dessa är viktiga hjälpmedel, vare sig det är ett rep med en jazztrio eller en rockoperakonsert med kör och storband som står på agendan.

För att kunna använda sina kunskaper på ett sätt som bäst passar situationen och musikstilen krävs förståelse för både sin roll och uppgift i ensemblen, samt för genren i stort. Distade kvintackord kan kännas lite malplacerade i en jazzballad, precis som swingkomp och scatting kan göra det i en rockrökare.

Att skapa nätverk och knyta kontakter är viktiga delar av ens överlevnad inom branschen. Det är också viktigt att kunna presentera sig och sin ”produkt” på ett fördelaktigt och smart sätt, och att känna till grunderna för företagande och entreprenöriellt tänk

Boende
Svefi har ett fåtal elevrum. Det går även bra att bo på vårt vandrarhem medan du letar bostad. Vi hjälper dig att hitta boende. Läs mer om boendet här: www.svefi.net/studier/boende.php.

Efter slutförd kurs
Efter slutförd kurs beräknas deltagaren ha uppnått följande:

 • Deltagaren behärskar grunderna i spelteknik och interpretation på sitt huvudinstrument och kan använda dessa i ensemblespel i olika musikstilar.
   
 • Deltagaren behärskar grunderna i musikteori, gehörsdiktat (plankning) och notläsning.
   
 • Deltagaren har konsertvana och en god förståelse för scenframträdande.
   
 • Deltagaren har studiovana och en god förståelse för studioinspelningar.
   
 • Deltagaren har ett entreprenöriellt tänk, och har goda kunskaper om marknadsföring av både event och sig själv som musiker.
   
 • Deltagaren kan arbeta som musiker i både live- och studiosammanhang.

 

Eftergymnasiala yrkesutbildningar (EGY) ligger på eftergymnasial studienivå. Det innebär att CSN inte har samma regler för EGY som för profilkurser. Du kan läsa mer om detta på sidan om info om studiestöd.

Om du inte uppfyller den här kursens antagningsvillkor så går den även att läsa som Allmän kurs, där du får läsa kärnämnen samt studera kursens inriktning.

 

 

Bild: Pil. ANSÖKNINGSBLANKETT

 

 Kursansvarig: Janne Posti
Fakta om Musiker: Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY)

Eftergymnasial yrkesutbildning (EGY)

Heltidsstudier, 2 år

Kursdatum för kommande läsår:
HT: 2018-08-27 — 2018-12-21
VT: 2019-01-07 — 2019-06-08

Senaste ansökningsdag:
15 april, därefter i mån av plats. Kontakta kursansvarig.

Antagningsbesked:
Antagningsbeskedet skickas ut inom två veckor efter antagningsintervjun / antagningsprovet genomförts.

Utbildningen startar:
21 augusti 2017.

Serviceavgift:
6000 kr per läsår (i avgiften ingår kopior, försäkring, studiebesök, m m)

Anmälningsavgift:
Anmälningsavgiften är 500 kr. Den utgör en del av serviceavgiften. Anmälningsavgiften återbetalas ej.

Antagningsvillkor:
• Minst 18 års ålder.
• Intervju.
• Behörighet att läsa på yrkeshögskola:
    Du ska ha motsvarande lägst godkänd
    nivå i följande sju kurser:
    Svenska 1, 2 och 3 eller Svenska som
      andraspråk 1, 2 och 3,
    Engelska 5 och 6,
    Matematik 1 a, b eller c,
    Samhällskunskap 1a1,
    Naturkunskap 1a1,
    Religionskunskap 1,
    Historia 1a1.

 

Tillgängliga platser:
1 elbas
1 trummor
2 elgitarr
1 piano/keyboard
4 sång

Studietakt:
100%

Boende under studietiden:
Svefi har elevhem att hyra. Du kan anmäla ditt intresse när du ansöker till en utbildning. Det finns även lägenheter att hyra i stan. Du får bland annat en lista på hyresvärdar efter du ansökt, och vi hjälper dig gärna att hitta en lägenhet.

Mer information:
Janne Posti
Tfn: 0922 - 688 22
[javascript protected email address]

 

Knapp: Kontakta Svefi.
Knapp: Till Svefis bildgalleri.
Knapp: Om Svefi.
Knapp: Svefi tjänster.
Knapp: Svefis webbradio. Knapp: Svefi på YouTube. Knapp: Svefi på Facebook.
Knapp: Nätbildarna: Utbildning på nätet.
© Svefi