Här hittar du info om det mesta som rör studier på Svefi. Om du vill läsa reglerna för studiestöd eller studiemedel kan du gå till folkhogskola.nu:s infosida om studiestöd.
Ansök till utbildningar
Att studera på Svefi
Boende under studietiden
Svar på vanliga frågor
Ansök till utbildningar
Du som vill ansöka till någon av våra allmänna, särskilda eller eftergymnasiala utbildningar hittar en länk till ansökningsblanketten en bit ned på varje kurssida. Börja med att välja inriktning på sidan Studier och gå vidare därifrån till den utbildning du vill ansöka till.
Ansökningarna görs via Schoolsoft, den gemensamma registreringsplatsen för Sveriges skolor. Det går även att ansöka genom att ladda ned och skriva ut pappersblanketter. Länkar till dessa finns under varje utbildnings ansökningsknapp.
Vårt exotiska geografiska läge på landsgränsen till Finland, men även med närhet till Ryssland och Norge, upplevs av många som ett spännande inslag. Skolan är en mångkulturell och kreativ mötesplats där olika traditioner och personligheter blandas.
Ett av våra starka kännetecken är vår speciellt inredda och designade studiemiljö som är fylld med kontraster, inspiration och personlighet. Detta är ett naturligt inslag i Svefis vardag, hos vår personal, liksom en stor del av vår pedagogik.
På Svefi tror vi på dig som studerande och att du vill brinna för det du gör. Vår strävan är att engagera dig till att ta eget ansvar och egna initiativ. Arbetet sker i små studiegrupper där du som studerande till stor del påverkar ditt eget studieinnehåll. Tillsammans med vår lärare/handledare söker och bearbetar du kunskaper, samt reflekterar över din inlärning.
Vi tror att praktiska inslag och medverkande vid externa arrangemang ger verklighetsanknytning och ett bredare perspektiv till dina studier. Detta är därmed en självklar del i många av våra utbildningar under din tid hos oss.
Vi ser fram emot att utvecklas med dig. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor. Varmt välkommen till oss!
Boende under studietiden
Svefi har inget reguljärt internat, utan när du kommer till oss kan du välja att tillfälligt bo på vårt vandrarhem (eget rum med badrum och tillgång till bredbandsuppkoppling samt gemensamt kök och bastu) medan vi aktivt hjälper dig att hitta fast boende under din studietid. Det finns gott om lägenheter att hyra i Haparanda, antingen enskilt eller tillsammans med andra, och Svefi har nära samarbete med flera hyresvärdar.
Du kan läsa mer om boende under studietiden här.
Svar på vanliga frågor
Fråga: Vad är skillnaden mellan allmänna/behörighetsgivande kurser, särskilda kurser och eftergymnasiala yrkesutbildningar?
Svar: De olika kursformerna skiljer sig på flera punkter.
Fråga: Vad är serviceavgift?
Svar: Folkhögskoleutbildningar är avgiftsfria, men det som tillkommer kring dem -- försäkring, material, studiebesök, m m -- kallas serviceavgift. Det är därför kostnaden som finns angiven i faktarutan längst ned på varje kurs webbsida heter "serviceavgift". Om du blir antagen till någon av våra kurser får du mer info om serviceavgiften med posten.
Fråga: Vad är bekräftelseavgift?
Svar: Bekräftelseavgiften är på 500 kr och betalas innan utbildningen börjar i samband med att du bekräftar din antagning. Bekräftelseavgiften är en förskottsbetalning av serviceavgiften och minskas från den. Bekräftelseavgiften är ej återbetalbar.
Fråga: Måste jag kunna finska för att studera hos er?
Svar: Nej. Alla lektioner och allt material är på svenska eller, i vissa fall, engelska. (Språkkurserna är givetvis undantagna detta.)
Fråga: Är ledarhundar tillåtna hos er?
Svar: Ja. Vi driver flera utbildningar, projekt och verksamheter där synskadade deltar, och det finns de som behöver ledarhund. Därmed är det alltså tillåtet med ledarhund på Svefi.
Fråga: Är skolan anpassad för rörelsehindrade?
Svar: Ja. Om du är rörelsehindrad och behöver använda hiss,
ring receptionen
(+46 (0)922 - 688 00) för information och assistans.
Fråga: Kan jag finansiera mina studier hos er med lån eller bidrag från CSN?
Svar: Ja. Reglerna är följande, i korta drag:
Läs mer om reglerna gällande studiestöd och studiemedel för folkhögskole-studerande här: http://www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Studiestodsformer/
Du hittar även mer info på CSN:s webbplats: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn